ABC kaip rūpintis sveikata

Mokykis iš tų, kurie ne kalba apie sveikatą, o gyvena tomis žiniomis. Sveikatingumo mintį prisijaukinome sunkiai. Reikėjo daug papildomos motyvacijos, tačiau šiandien prisimenu, kad vienas iš pirmų autorių, buvo  J.Bowden, kuris rašydamas knygas remiasi naujausiais moksliniais tyrimais, vengia kraštutinumų bei „sveikos“ ideologijos.

Patiko pristatomi principai: nereikia tapti veganu ar žaliavalgiu, tačiau mitybos principas yra pradinio, pirminio produkto.  Esminis dalykas, ką reikėtų suprasti, anot Bauwdeno, kad mūsų valdomo maisto kokybė priklauso nuo to, ką mūsų maistas valgė.

Laikas nuo laiko skaitinėjant šią knygą gimė nemažai idėjų kaip patiems patobulinti savo mitybą, ką galime užsiauginti, išsikepti, sudaiginti ar paieškoti pas ūkininkus. Lietuvoje turime daug geresnes sąlygas gauti turėti puikios kokybės maistą, nei daugelyje kitų šalių.

Taigi, savo racione visus įmanomus produktus pakeitėme į geresnius, taip pat nustojome pirkti greito paruošimo produktus. Dabar perkame kuo mažiau apdorotus, turinčius daug skaidulų ir žemą glikemijos indeksą.

Pasirodo, kad įprastą baltą cukrų lengva pakeisti jau ir Lietuvos prekybos centruose pasirodžiusia cukranendrių melasa, kurioje gausu vario arba natūraliu nefiltruotu medumi.

Ši knyga mums priminė, jog obuolių sultys nė iš tolo neprilygsta patiems obuoliams, – anot autoriaus, net naminės obuolių sultys tik truputį geriau už sodos vandenį.
Taip pat, kad perdirbtas pienas savo verte negali lygintis su tikruoju, nekaitintu pienu: „natūraliame piene yra taip 71 ir 240% daugiau omega-3 rūgščių negu apdorotame, be to geresnis omega-3 ir omega-6 santykis, nei tradiciniame piene“.

O kaip su mėsa? Kalbant apie mėsą, labai svarbu, jog mėsa, kiaušiniai ir pieno produktai būtų gaunami iš gyvūnų, kuriems neduodama antibiotikų ir augimo hormonų, o natūralus maistas, anot autoriaus, būtų gaunamas nenaudojant daugelio įprastų pesticidų, taip pat trąšų su sintetiniais ingredientais ar srutų bei bioinžinerijos ar jonų radiacijos.

Terminas „natūralus“ tapo nuvalkiotas ir netekęs prasmės, nes „nuodingosios gebenės ir gazolinas taip pat yra „natūralūs“.

Dabar etiketė „ekologiškas“ klijuojama ant visko: šokoladinių dribsnių, sodos ir pan. Žodis „natūralus“ taip pat praranda savo prasmę, nes ir nafta yra natūrali. Kaip atsirinkti?

Knygos autorius pabrėžia, kad „tikras maistas – kuo mažiau apdorotas, turintis gydomųjų maistinių medžiagų, fitochemikalų, fermentų, vitaminų, mineralų, antioksidantų, priešuždegiminių junginių bei naudingų riebalų ir gali padėti sveikam perkopti į devintą dešimtį.“

Štai taip mes ir priėjome prie išvadų apie sveiką mityba. Ir jeigu mūsų, lietuviai imunologai sako, kad „citrina ir česnakas nepadės“,  o padės subalansuoti mityba, loginis prieštaravimas yra pačiame teiginyje:)

Skaitykite „100 sveikiausių produktų žemėje“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *